Sağlık

Yumurta veya Sperme Gerek Yok! Kök Hücrelerden Yapılan Sentetik İnsan Embriyosu

Bilim adamları kök hücreleri kullanarak sentetik insan embriyoları ürettiler. Bu gelişme ile yumurta ve sperm ihtiyacı ortadan kalkabilir.

Cambridge Üniversitesi ve California Institute of Technology’den araştırma grubu, kök hücreleri kullanarak sentetik insan embriyoları üretti.

Buluş, insan gelişiminin ilk aşamalarındakilere benzer şekilde, bu embriyolardaki genetik kusurların ve tekrarlayan düşüklerin biyolojik nedenlerine ilişkin değerli ipuçları sağlayabilir.

Öte yandan laboratuvarda yetiştirilen canlılar birçok ülkede mevzuat dışında kalmaktadır. Bu nedenle, çalışma aynı anda önemli etik ve yasal konuları gündeme getirmektedir.

Araştırmacılar tarafından üretilen embriyoların atan bir kalbi veya beyni yoktur. Sadece plasentayı, yolk kesesini ve embriyonun kendisini oluşturacak hücreleri içerir.

Ayrıca ekip bu embriyoları sadece 14 gün büyütebiliyor. Kanun daha fazla büyütmelerine izin vermiyor.

Öte yandan, ABD dahil birçok ülkede sentetik embriyoların üretimi veya kullanımına ilişkin yasalar bulunmamaktadır.

Araştırma ekibi Prof. Magdalena Żernicka-Goetz, Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği’nin (International Society for Stem Cell Research) yıllık toplantısında dün (14 Haziran) yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Embriyonik kök hücreleri yeniden programlayarak insan embriyoları gibi modeller üretebiliriz.”

Araştırmacılar aslında bu embriyoları kullanarak gebelikte oluşabilecek sorunlar hakkında araştırma yapmayı hedefliyorlar.

Zernicka-Goetz, “Çok heyecan vericiler çünkü insan embriyosuna çok benziyorlar”ekledi.

Bilim adamına göre, çoğu hamilelik bu gelişim aşamasında sona eriyor. Bu nedenle, bu modeller neden bu kadar çok gebeliğin başarısız olduğunun anlaşılmasını sağlayabilir.

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Francis Crick Enstitüsü’nden kök hücre biyoloğu Robin Lovell-Badge, ‘Kök hücreleri kullanarak insan embriyonik gelişimini modellerseniz, bu süreç hakkında pek çok bilgi edinebilirsiniz’dedi ki:

“Yani araştırma için gelişimin ilk aşamalarındaki embriyoları kullanmak zorunda değiliz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu