Konuşma: Tepav: Çin’in Modernleşme Hamlesi Dünyaya İlham Veriyor
Guangzhou Car Cluster Limited’in bir NEV yan kuruluşu olan ve Çin’in güneyindeki Guangdong eyaletinde bulunan Guangzhou’da bulunan GAC Aion fabrikasında araba lastiklerini monte eden robotlar, 24 Şubat 2023. (Fotoğraf: Deng Hua/Xinhua)
Burak Akıncı
ANKARA, 30 Nisan (Xinhua) — Ankara merkezli düşünce kuruluşu Türkiye ekonomiSiyaset Araştırma Vakfı (TEPAV) Genel Müdürü Prof. Dr. Güven Sak, Çin’in uzun vadeli modernleşme planının başarılı olduğunu ve sonucun oldukça etkileyici olduğunu söyledi.
prof. Dr. Sak, Xinhua ile yakın zamanda yaptığı bir röportajda, Çin’in modernleşmesinin küresel siyasi ve ekonomik manzarayı değiştirdiğini ve başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkeler olmak üzere diğer ülkeler için bir ilham kaynağı olduğunu belirtti.
Sak, “Çin, son 40 yılda büyüme, istihdam yaratma ve yapısal dönüşüm açısından etkileyici bir performans sergiledi” dedi.
Çin’in küreselleşmenin sağladığı tüm fırsatları kullanarak uzun vadeli bir plan çerçevesinde dışa açıldığını ve giderek daha fazla doğrudan yabancı yatırımı kendine çektiğini vurgulayan Sak, büyümeyi desteklemek için küresel ortamdan yararlandığını belirtti.
Sak, “Çin’in etkileyici bir dönüşüm sürecinden geçtiğini düşünüyorum.” dedi.
Çin’in son yıllarda 1,4 milyar insana ya da dünya nüfusunun beşte birine ev sahipliği yapan bir ülkeyi modernize ederek dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline geldiğini belirten Sak, dışa açılmayı derinleştirerek Çin ekonomisinin kaliteli gelişimini de takdir etti. .
Sak, “Çin’in planlı modernizasyonu büyük bir başarıdır. Bu dönüşüm süreci sonucunda Çin orta gelir düzeyi yüksek bir ülke konumuna gelmiştir.”
Sak ayrıca, Çin’in bu yolu izleyerek devlet ile vatandaşları arasında uyumlu ve sürdürülebilir bir ortam oluşturduğunu söyledi.
Vatandaşlarının refahı için gelişmeye devam eden Çin’e övgüde bulunan Sak, “Çin’in modernleşmesi, yıllar içinde her zaman tam sonuçlar veren bir deneydir.”
Sak, “Yaklaşık 10 yıl önce Çin’e gittiğimde, gelişmekte olan bir ülkenin tüm altyapı sorunlarını bu kadar kısa sürede çözdüğünü gördüm. Çok etkileyiciydi.”
Sak, “Bütün bu bölgede gördüğümüz Çin yatırımları ve Çin artık Çin dışında daha çok yatırım yapan bir ülke. Çin birçok şeyi üretmeyi öğrendi ve artık doğrudan yabancı yatırımlar yaparak bunları başka ülkelerde üretiyor. Türkiye dahil diğer ülkelerde.” .
Çin modernleşmesinin dünya için bir ilham kaynağı olduğunu söyleyen Sak, farklı ülkelerin kendi özellikleri ile kendi kalkınma yollarını izlemelerinin değerli olduğuna dikkat çekti.