Kızılay, Deprem Bölgesinde Sağlık Hizmetlerini Güçlendiriyor
Elazığ’ın da eklenmesiyle 11 ili etkileyeceği belirlenen Kahramanmaraş depreminin yaraları sarmaya devam ediyor. Kızılay, afet sonrası kan desteğiyle başlattığı sağlık desteğini bölgeye göndereceği portatif sağlık araçlarıyla destekliyor.
Türkiye Afet Müdahale Planına göre beslenme hizmetleri ana sorumluluk alanı olmasına rağmen Kızılay’ın diğer branşlara yönelik destekleyici hizmetleri devam etmektedir. Sağlık alanında afet sonrası ulusal kan stoklarını bölgeye göndererek rastgele acıların yaşanmamasını sağlayan Kızılay, hâlihazırda psiko destek birimleri ile afet bölgesinde manevi ilk yardım hizmeti veriyor. Kızılay, afet sonrası ortaya çıkan sorunların salgına dönüşmemesi için özel bir çaba sarf ederken, afetzedelerin sağlıklı kalabilmeleri için hijyen paketlerini ulaştırmak için de büyük çaba harcıyor.
Sağlık Bakanlığı ile uyum içinde yürütülen sağlık hizmetlerini mevcut seviyede güçlendirmek amacıyla Kızılay, sahaya ilave kapasite kazandırıyor. Özellikle sağlık hizmetlerine erişimde sıkıntı yaşanan kırsal kesimlerde birinci basamak sağlık hizmeti alabilmeleri için 6 adet taşınabilir sağlık aracı afet bölgesine gönderilmektedir.
Kırsal kesimde merkezlere ulaşamayan hastalara deneyimli doktorlar ulaşarak muayene, kan tahlili, röntgen, EKG, solunum fonksiyon testi yapabilen tam donanımlı taşınabilir sağlık araçlarında muayenelerini yapacak. Araçlarda iki doktor, bir hemşire, bir psikolog ve bir röntgen teknisyeni bulunacak. Araçlar, 17 Şubat’tan itibaren Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman ve Osmaniye’de gezici sağlık hizmeti verecek.
Mobil Diş Kliniği Afet Mağdurlarının Hizmetinde
Mobil sağlık araçlarının yanı sıra portatif diş klinikleri de sunan Kızılay, Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki diş hastanelerine ulaşamayan afetzedelere acil hizmet verecek. Bu süreçte istekli diş hekimlerinin de katkılarıyla bu hizmetin yaygınlaştırılması planlanmaktadır.
Bölgeye gezici sağlık araçları gönderen Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Kızılay’ın afetzedelerin her türlü ihtiyacını karşılamak için seferber olduğunu belirterek, “Zor günlerden geçiyoruz. Ülkemiz belki de en büyük felaketlerinden birini yaşıyor. İnsanlarımızı kaybettik, yaralılarımız var, yakınlarını kaybeden insanlarımız var. İnşallah bu günleri dayanışma içinde kalarak atlatacağız. Felaketin ilk gününden itibaren asıl görevimiz olan beslenmeye ağırlık verdik. Bugün 500’den fazla noktada 3 milyon kişiye günde 3 öğün yemek sunabilecek noktaya geldik. Diğer faaliyet alanlarında da elimizden geldiğince destekleyici rolümüzü sürdürüyoruz. Sağlık Bakanlığımız ile koordineli olarak sağlık alanındaki hizmetlerimize devam etmekteyiz. Bir yandan psikososyal bir temel veriyoruz. Öte yandan depremzedelerin çok önemli hijyen ihtiyaçları var. Bu anlamda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bugün sahada gördüğümüz ve Bakanlığımızla yaptığımız istişareler sonucunda ihtiyaç olarak belirlediğimiz portatif sağlık araçlarımızı sahaya gönderiyoruz. 6 adet taşınabilir sağlık aleti hazırladık. Taşınabilir araçlarımızla herkese, her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Bu araçlarda istekli hekim, hemşire ve psikologlarımız görev yapacak. Gönüllülerimiz afet başladığından beri bize her alanda yardımcı oldular. Sağlık da bu alanlardan biridir” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı